Gyldig fra

Sort arbejde snyder alle

"Når der snydes med skatteindbetalingen, snydes vi alle. Ligesom der pilles ved samfundets fundament: At borgerne kan have tillid til, at alle betaler korrekt skat."

91200184.jpg

Af skatteminister Jonas Dahl

Jeg støder jævnligt på artikler og indlæg om sort arbejde i NORDJYSKE Stiftstidendes spalter. Et emne, der optager danskerne. Enten fordi man selv har fået udført eller fået tilbudt sort arbejde.

Eller fordi man kender nogen, der får fikset carporten, gjort rent eller passet børn med hjælp fra sort arbejdskraft.

Sort arbejde er uacceptabelt.

Når der snydes med skatteindbetalingen, snydes vi alle. Ligesom der pilles ved samfundets fundament: At borgerne kan have tillid til, at alle betaler korrekt skat. Skat, der går til velfærdssamfundets bærende ydelser som vores skoler, daginstitutioner og sygehuse.

Som et led i kampen mod sort arbejde er helt ny afdeling, Visitering og Kontrol, sat i søen og skal være med til at danne rammen om den styrkede indsats mod sort arbejde.

Afsættet for den nye afdeling er samtidig en stigning i antallet af anmeldelser. Alene i 2013 fik Skat omkring 10.000 henvendelser fra borgere, myndigheder og virksomheder, som er blevet fortørnet over sort arbejde hos eksempelvis naboen eller en virksomhed.

For mig vidner det stigende antal anmeldelser om, at sort arbejde er uacceptabelt for danskerne. At de fleste er klar over, at vi alle skal bidrage til samfundet for at få det hele til at hænge sammen.

Omvendt skal vi selvfølgelig passe på, at vi ikke skaber et stikkersamfund, hvor vi skuler til hinanden på villavejene.

Vi skal kunne give hinanden en hånd med, hvis cyklen skal lappes, hvis vi skal flytte, eller hvis stuen mangler maling. Også uden at det mistænkeliggøres.

Netop derfor sorterer Skat omkring en tredjedel af anmeldelserne fra, fordi det drejer sig om chikane eller useriøse henvendelser.

Som skatteminister vil jeg sikre, at Skats indsats mod sort arbejde fastholdes. For i sidste ende går samfundet glip af skatteindtægter, som skulle være med til at skabe lige muligheder for alle. Og taberne i den historie bliver desværre de svageste i samfundet.

Det vil jeg gøre alt for at undgå.

Bragt i Nordjyske Stiftstidende 18. januar 2014