Gyldig fra

Skattely skal tackles internationalt

Danmark er med helt i front i kampen mod grænseoverskridende skattesnyd. Men den danske indsats er langt fra nok, når det handler om at komme kæmpemæssige, globale problemer til livs. Det skriver skatteministeren i dette debatindlæg, der blev bragt i Politiken 12. april 2015.

Karsten Lauritzen

Af skatteminister Karsten Lauritzen

Før sidste søndag tror jeg ikke, at mange danskere kendte særlig meget til det lille mellemamerikanske land Panama. Nu er kendskabet blevet lidt større. Desværre.

Sidste uges rystende afsløringer om, at en broget flok af rigmænd og andre har gemt milliardformuer væk under palmerne i Panama – formodentlig for at slippe for at betale den skat, de skal – forarger mig inderligt.

Skatteunddragelse er en hån mod alle lovlydige borgere, der troligt betaler deres skat måned efter måned. Det er tyveri af skattekroner, som skulle være gået til vores fælles velfærd.

Det skal stoppes. Og det er der heldigvis bred enighed om – både i Danmark og på den store internationale politiske scene.

Skiftende regeringer herhjemme har skærpet indsatsen mod skattely, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning.

Rød og blå blok har ikke altid været enige om hvert eneste komma i de forskellige skattelypakker. Socialdemokraterne vendte tommelfingeren ned til nogle af initiativerne, da Troels Lund Poulsen var skatteminister i 2010, ligesom Venstre var uenig i elementer af den socialdemokratiske skatteminister Benny Engelbrechts skattelytiltag, som blev præsenteret for et par år siden.

Men set over en bred kam har Venstre, Socialdemokratiet og andre ansvarlige partier den helt samme målsætning: At stramme nettet om skattesvindlere, der smyger sig uden om dansk beskatning gennem ulovlig brug af skattely.

Den tværpolitiske enighed om at gå hårdt til værks mod grænseoverskridende skattesnyd betyder, at Danmark har en førerposition globalt set.

Vi går i front – og får fortjent anerkendelse for vores indsats fra OECD og andre internationale organisationer.

Men den danske indsats er langt fra nok, når det handler om at komme kæmpemæssige, globale problemer til livs. Derfor glæder jeg mig over, at et meget bredt flertal i Folketinget anerkender, at globale og grænseoverskridende problemer skal løses gennem internationalt samarbejde.

Skattelylande lytter desværre ikke, når Danmark står alene og råber op. Lydhørheden vokser markant, når EU, USA og andre store globale spillere hæver stemmen.

Og på netop den front er der sket en hel del de senere år. Internationale tiltag har gennemtvunget en helt nødvendig åbenhed og gennemsigtighed i selskabskonstruktioner og skattebetalinger, som kaster lidt mere lys over den skattesnyd, som svindlere forsøger at skjule i mørket. Det har uden tvivl haft en præventiv effekt, som har gjort det sværere at snyde med skatten.

I den sammenhæng batter det desværre ikke det store, hvis vi på baggrund af de nye Panama-afsløringer i hastværk indfører danske særregler. Enhedslisten foreslår en særlig paragraf i straffeloven for rådgivere, der bidrager til at placere penge i skattely. Et sympatisk forslag, men uden effekt, fordi det allerede er ulovligt i dag. Hvis vi kunne stoppe skatteunddragelse ved at dreje på lovgivningsskruen på det danske skatteområde, havde vi gjort det for længst.

Det betyder naturligvis ikke, at vi fra dansk side skal sidde problematikken overhørig.

Debatten er højaktuel lige nu. Det skal vi udnytte til at lægge endnu mere pres på vores internationale samarbejdspartnere, så vi sammen kan stikke en kæp i hjulet på skattesnyderne.

Selv har jeg indkaldt danske banker og skatterådgiverbranchen til en venlig, men bestemt, samtale for at høre, hvordan det står til med selvjustitsen. Der ud over der onsdag en stor, åben høring på Christiansborg, hvor vi forhåbentlig kan få flere svar, end det er lykkedes indtil nu.

Førertrøjen forpligter. Skatteunddragere skal ikke have lov til at snyde alle os andre.