Gyldig fra

Er der håb for morgenkaffen?

Der er brug for at få nuancer og proportioner ind i Politikens dækning af ejendomsvurderingssystemet. Det skriver skatteminister Karsten Lauritzen i et indlæg bragt i Politiken mandag den 11. februar.

Karsten Lauritzen

Efter mere end 1.000 dage på posten som skatteminister er jeg efterhånden så hærdet, at min morgenkaffe sjældent ender i den gale hals på grund af en artikel. Det lavede Politiken om på søndag den 3. februar.

Årsagen var en - indrømmet - yderst morsom Roald Als-tegning med tilhørende historie. Tegningen illustrerer mig med hovedet ud af et lokum, der brænder i lys lue, mens jeg panisk forsøger at hemmeligholde stikflammerne. Lokummet, må man forstå, er et billede på ejendomsvurderingssystemet, og artiklen var helt i tråd med tegningen.

Jeg vil ærligt indrømme, at det er svært at udvikle et nyt vurderingssystem - og ja, der er problemer. Men Politiken får blæst udfordringerne helt ud af proportioner. Ikke kun denne gang, men stort set hver gang avisen skriver om det.

Jeg vil gerne helt og aldeles afvise, at medarbejderne i skatteforvaltningen eller jeg som skatteministersidder på et IT-system, der er ved at selvantænde. Der er intet nyt i, at der er udfordringer med udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem og hele den forvaltning, vi genopbygger. Og ja, det tager længere tid, end vi først håbede på. Og ja, det bliver dyrere, end man først forventede.

Det har der været fuldstændig åbenhed om hele vejen igennem. Og som jeg har understreget igen og igen, så er det vigtigere for mig, at vi får retvisende og rigtige ejendomsvurderinger, end at vi er hurtigt færdige. Vi skal lære af fortidens fejl og først idriftsætte nye IT-systemer, når de er gennemtestede og efterprøvede - og vi skal være villige til at betale for det tidsmæssigt og økonomisk.

I artiklen bød Politiken også på helt nye oplysninger for danskerne - og mig for den sags skyld. Det, at et aktstykke i 2018 blev gjort fortroligt, beskrives som noget særdeles odiøst.

Jeg skulle tilsyneladende have en interesse i at skjule yderligere omkostninger til ejendomsvurderings-systemet - som nu er offentliggjort her forud for det kommende valg. Den logik må være hentet på en helt særlig planet.

Derfor vil jeg slå fuldstændig fast, at det er helt almindelig praksis, at de aktstykker, som Folketinget modtager omkring systemudvikling, er fortrolige.

En af årsagerne er, at fuld offentlighed kan påvirke statens forhandlingsmuligheder og dermed gøre systemet dyrere. Derfor valgte vi, helt i tråd med tidligere, at gøre aktstykket fortroligt. Og det skrev vi skam også til Politiken, men af meget mystiske årsager har vores svar ikke fundet plads i artiklen.

Jeg vil gerne opfordre alle, inklusive Politikens dygtige journalister, til at gå kritisk til Skatteministerietog vores IT-projekter. Det betyder forhåbentlig, at vi kan lære noget. Men jeg håber, at Politiken vil overveje proportionerne og nuancerne i dækningen af de nye ejendomsvurderinger.

Den nuværende linje er en skam for læserne, der desværre får et fordrejet indtryk af tingenes tilstand. Skattevæsenets hårdt puklende medarbejdere får ufortjente knubs, og det billede, der efterlades, er ikke ligefrem med til at bygge op og skabe tillid - men derimod det stik modsatte.

I mellemtiden vil jeg glæde mig til at læse Politikens omtale, når det nye ejendomsvurderingssystem i 2020 rulles ud, giver danskerne mere retvisende ejendomsvurderinger og sikrer indtægter for mange milliarder kroner til at finansiere den offentlige sektor herhjemme. Mon ikke morgenkaffen er reddet den dag?