Gyldig fra

Borgfred eller kaos?

Socialdemokratiets brud med borgfreden får mig derfor til at tænke på Thorvald Staunings valgslogan fra 1935: Stauning eller kaos? Det Socialdemokratiet er i gang med nu, er netop at skabe kaos på et område, som har brug for ro. Min opfordring er derfor: Kære socialdemokrater. Kom tilbage på samarbejdets brede sti. Sådan skriver skatteminister Karsten Lauritzen i et debatindlæg der bl.a. bringes i Nordjyske.

Karsten Lauritzen

Danskerne har krav på en skatteforvaltning, der fungerer. Det har jeg i mine mere end 1.000 dage som skatteminister arbejdet for at levere på – sammen med altid brede flertal i Folketinget.

Indtil nu har det resulteret i, at vi har prioriteret at investere 13 mia. kr. i det nye skattevæsen, ligesom der ansættes over 2.000 ekstra medarbejdere i de syv nye specialiserede styrelser, der har erstattet SKAT. Altså i alt en kæmpe økonomisk vitamin-indsprøjtning til at bringe fundamentet for vores allesammens velfærdssamfund, skattevæsenet, tilbage på ret køl. Det er det største enkeltstående investeringsprogram på området nogensinde. Og nå ja, så genåbner eller fastholder vi fire af de skattecentre, som stod til at lukke som følge af den tidligere regerings beslutninger – i Randers, Køge, Svendborg og Haderslev.

Derfor bedrøver det mig – ja, det gør mig ligefrem oprigtigt ked af det – at Socialdemokratiet på deres kongres i weekenden pludselig lagde op til at bryde det gode og stærke samarbejde, vi har haft på tværs af Folketinget de seneste tre år.

Især fordi Socialdemokratiets svar på udfordringerne er 1.000 ekstra medarbejdere på fire ny skattecentre rundt om i Danmark. Altså ønsker, som vi allerede har leveret på – og som Socialdemokratiet har bakket op om. Og hvis skatteforvaltningens redning var yderligere 1.000 flere ansatte placeret på fire nye skattecentre, så havde jeg for længst foreslået det.

Det er mig også ubegribeligt, hvordan Socialdemokratiet vil skabe en bedre skatteforvaltning ved at gå solo. Og det kommer næppe heller ikke til at gå hurtigere af, at Folketingets største parti vil tage genopbygningen af skatteforvaltningen som gidsel.

Jeg skal være den første til at erkende, at oprydningen og genopbygningen af skattevæsenet ikke er noget, vi kan klare fra den ene dag til den anden. Udfordringerne går ikke væk med et trylleslag. Og det tror jeg sådan set også godt, at Socialdemokratiet ved. Men det, som vores mange tusinde dygtige skattemedarbejdere har brug for, er ikke, at vi på Christiansborg bruger skatteområdet til at score letkøbte point i den kommende valgkamp.

De har derimod brug for, at vi politikere samarbejder om at løse de udfordringer, vi står overfor. Om at vi giver dem de bedste forudsætninger for at rydde op i de problemer og udfordringer, som mine otte forgængere – blå som røde – gennem de seneste otte år alle har et ansvar for.

Socialdemokratiets brud med borgfreden får mig derfor til at tænke på Thorvald Staunings valgslogan fra 1935: Stauning eller kaos?

Det Socialdemokratiet er i gang med nu, er netop at skabe kaos på et område, som har brug for ro. Min opfordring er derfor: Kære socialdemokrater. Kom tilbage på samarbejdets brede sti. Lad os stå sammen om at løse udfordringerne, så vi ikke får en skatteforvaltning i nyt kaos, men så vi sammen kan genopbygge det skattevæsen, vi alle mener, danskerne fortjener.