Skatteministeriet
Luftfoto
Ministerindlæg 5. september 2017

Regeringen løber ikke fra regningen – vi investerer massivt

Skatteforvaltningen 2021 Faktum er, at vi er den første regering i mere end 10 år, der afsætter flere penge. Markant flere. Og jeg bruger som skatteminister de fleste af mine vågne timer på at bygge en endnu stærkere skatteforvaltning, end vi har i dag, skriver skatteminister Karsten Lauritzen i et debatsvar til Rita Bundgaard, fmd., HK STAT, som er bragt i Politiken den 5. september.

Luk

Anbefal siden

Indtast modtagerens e-mailadresse og dit navn, samt en besked om hvorfor du synes, modtageren skal gøres opmærksom på denne side.

Luk

Siden er sendt!

Du har nu sendt siden:
Regeringen løber ikke fra regningen – vi investerer massivt

Tiden er ikke til besparelser i skattevæsenet – tiden er til investeringer. Netop det leverer regeringen i vores finanslov. Derfor kan jeg også berolige formanden i HK STAT, Rita Bundgaard, der i sit indlæg i Politiken den 29. august skyder regeringen i skoene, at vi tilsyneladende skulle fortsætte de besparelser, som i mange år har præget SKAT.

Det passer simpelthen ikke.

Jeg medgiver, at en del af fortællingen om skattevæsenet gennem mere end et årti har været besparelser og effektiviseringer. Og ja, det har været en af årsagerne til, at vi i dag står med nogle markante udfordringer, som er endt i skandaler.

Men faktum er, at vi er den første regering i mere end 10 år, der afsætter flere penge. Markant flere. Og jeg bruger som skatteminister de fleste af mine vågne timer på at bygge en endnu stærkere skatteforvaltning, end vi har i dag.

Allerede sidste år præsenterede jeg investeringsplanen Et nyt skattevæsen med små 7 mia. kroner ekstra i de kommende år. Det er en plan, der rummer 2.000 flere medarbejdere, end der ellers var udsigt til, hvis SR-regeringens besparelser var fortsat til 2020.

Sammen med et flertal i Folketinget lykkedes det os allerede sidste år at finde de første ca. 5 mia. på finansloven for 2017. Nu har vi så præsenteret finansloven for det kommende år. Her har vi valgt at afsætte yderligere 5,5 mia. kr. til at styrke skattevæsenet frem mod 2021. Og det er så yderligere omkring 800 medarbejdere.

Vi vil dermed løfte skattevæsenet med 10,5 mia. kr. 10,5 mia.! Det er penge, der skal gå til bedre kontrol, flere medarbejdere og it, der virker. Kort og godt – vi ønsker at styrke kerneopgaverne, når vi nedlægger SKAT og opretter syv nye styrelser i løbet af det kommende år.

Rita Bundgaard frygter tilmed, at det såkaldte omprioriteringsbidrag – altså en årlig besparelse på 2 pct. – vil fortsætte. Men nej. Det er heller ikke tilfældet i den finanslov, vi netop har fremlagt.

Så er der måske nogle, der vil sige, at det ikke er velfærd i almindelig forstand. Men vi skal huske på, at det er de her såkaldt kolde hænder, der sørger for, at de 1.000 mia. kr., vi kræver ind i skat, kommer ind. På den måde får vi råd til de varme hænder, der omgærder hele vores velfærdssamfund.

Nu har vi valgt at opbygge et helt nyt skattevæsen. Det tager desværre tid – flere år. Derfor er det nødvendigt at investere nu. For det nytter ikke noget, at vi i de kommende år står med styrelser, som er sat skakmat pga. manglende vitaminindsprøjtninger.

Omvendt skal vi heller ikke bruge flere penge end nødvendigt. Vi skal hele tiden drive den offentlige forvaltning – herunder skatteforvaltningen – så effektivt som muligt. Det er trods alt skatteborgernes penge, vi forvalter.

Derfor handler det for mig heller ikke om x-antal tusinde medarbejdere. Det handler om at sikre en velfungerende skatteforvaltning med de rette ressourcer, der kan løfte opgaverne hurtigt, effektivt og uden problemer. Det kræver store investeringer og flere medarbejdere. Derfor investerer vi massivt, så vi får et skattevæsen, borgerne kan stole på og have tillid til.