Skatteministeriet
Mor Med Datter I Sofa
Ministerindlæg 28. juni 2017

Nu er der – endelig – ligestilling for barnløse

Moms Jeg mener personligt, at det uacceptabelt, at momsfritagelse ved fertilitetsbehandling kun gælder for kvinder i et heteroseksuelt forhold, skriver skatteminister Karsten Lauritzen i dette debatindlæg, som er bragt i Politiken 28. juni 2017.

Luk

Anbefal siden

Indtast modtagerens e-mailadresse og dit navn, samt en besked om hvorfor du synes, modtageren skal gøres opmærksom på denne side.

Luk

Siden er sendt!

Du har nu sendt siden:
Nu er der – endelig – ligestilling for barnløse

Det kan betale sig at kæmpe for det, man tror på. Det er ikke altid, at det ender, som man ønsker. Men så er glæden desto større, når kampen bærer frugt.

Sidste sommer blev jeg konfronteret med, at kun kvinder i et heteroseksuelt forhold praktisk talt kan få momsfri fertilitetsbehandling. Ikke mænd. Ikke homoseksuelle. Ikke enlige.

Her, langt inde i 2010’erne, forskelsbehandler vi ufrivillige barnløse, så nogle skal betale moms, når de får en hjælpende hånd til at få børn, mens andre er fritaget.

Forskelsbehandlingen skyldes EU’s momsdirektiv. Men det kan jo ikke være rigtigt. Derfor har regeringen arbejdet hårdt på at skabe ligestilling på det her område. Vi vidste, at det ville tage tid – det er jo EU. Direktivet betød nemlig, at alle 28 EU-lande skulle være enige, før vi kunne lave noget om.

Jeg mener personligt, at det uacceptabelt, at momsfritagelsen kun gælder for kvinder i et heteroseksuelt forhold.

Og derfor er jeg meget glad for, at det nu er lykkedes at få skabt ligestilling, når det handler om fertilitetsbehandling.

Alle landene i EU har netop tilsluttet sig det danske forslag om at ligestille alle ufrivilligt barnløse uanset køn eller seksuel orientering.

Jeg er meget tilfreds med, at vi nu har et mere fair og rimeligt europæisk lovgrundlag at stå på. Det betyder, at skattevæsenet nu ikke skal opkræve moms fra nogen, når de af egen lomme skal betale for fertilitetsbehandling.

Det tog nøjagtig et år. Og det var faktisk en del hurtigere, end jeg havde frygtet. Men det var under alle omstændigheder værd at kæmpe for og vente på.