Skatteministeriet
Karsten3
18. marts 2016

Kriseplanen er god - men den løser ikke alt

SKAT SKAT står over for store udfordringer, som ikke kan løses med hverken politiske fiksfakserier eller hurtige snuptagsløsninger, selvom det da ville være dejligt og bekvemt. Det konstaterer skatteminister Karsten Lauritzen i dette debatindlæg.

Luk

Anbefal siden

Indtast modtagerens e-mailadresse og dit navn, samt en besked om hvorfor du synes, modtageren skal gøres opmærksom på denne side.

Luk

Siden er sendt!

Du har nu sendt siden:
Kriseplanen er god - men den løser ikke alt

Med fare for at blive beskyldt for nordjysk underdrivelse var 2015 et træls år for SKAT. Ja, rent ud sagt et møghamrende træls år.

Selvom SKATs medarbejdere på mange områder knokler og gør det rigtig godt, var vi i løbet af det forgange år vidner til flere ærgerlige og triste sager, som har givet hele Danmark et indtryk af et skattevæsen i krise.

Det blev i weekenden bekræftet, da SKAT offentliggjorde sin årsrapport for 2015. Flere – også blandt mine kollegaer i Folketinget – benyttede lejligheden til at gentage deres velkendte kritik af SKAT.

Årsrapporten er da heller ikke opløftende læsning, og jeg må sige, at den afspejler tingenes sande tilstand. SKAT står over for store udfordringer, som ikke kan løses med hverken politiske fiksfakserier eller hurtige snuptagsløsninger, selvom det da ville være dejligt og bekvemt.

Det har jeg også sagt åbent og ærligt fra min første dag i skatteministerstolen. Det var netop derfor, at jeg i efteråret præsenterede en handleplan – eller kriseplan om man vil – for SKAT.

’SKAT ud af krisen’ forsøger at løse to af de helt store skandalesager i 2015, nemlig problemerne på inddrivelsesområdet med lukningen af det automatiske inddrivelsessystem EFI, og udenlandske kriminelles formodede skattetyveri af udbytteskat for godt 9 milliarder kroner.

Sidst, men ikke mindst, sætter handleplanen retning for fremtidens digitale og moderne skattevæsen. En retning, som et bredt udsnit af Folketingets partier i øvrigt bakker op om trods deres tilbagevendende kritik af SKAT.

Handleplanen er mine øjne både ambitiøs og fremsynet. SKATs udfordringer har udviklet sig over en lang årrække – og under mange skiftende skatteministre af forskellig partifarve – og derfor er der brug for at tænke mere end blot dage, uger eller måneder frem.

Vi skal turde tænke langsigtet og skabe et robust skattevæsen, som danskerne kan have tillid til.

Det er ikke nogen hemmelighed, at det bliver en kæmpemæssig opgave at få SKAT ud af krisen. Og det bliver ganske sikkert ikke en helt smertefri proces. Jeg ville gerne kunne love, at der ikke dukker nye møgsager op i år, men det kan jeg desværre ikke.

Jeg tror på, at samarbejde mellem Folketingets partier, hårdt slid fra de mange dygtige medarbejdere i hele skattevæsnet og en god portion tålmodighed er vigtige ingredienser, der skal til for, at vi når i mål.

En anden vigtig ingrediens er, at SKAT har de nødvendige ressourcer og rette kompetencer. Det er ofte det, kritikere af SKAT kræver som det første.

Jeg har i min tid som skatteminister sørget for, at SKAT har fået flere muskler – både i år og næste år. Det har været nødvendigt.

Nu er penge ikke det, som vi har flest af i øjeblikkeligt. Men jeg vil fortsat være meget opmærksom på, at vi bliver ved med at investere, så SKAT har de tilstrækkelige ressourcer.

Vi skal i fællesskab have SKAT ud af krisen. Der er ikke noget alternativ.

Indlægget har været bragt i en række regionale medier i marts 2016.