Skatteministeriet
Karsten6
20. november 2015

Hurtige snuptag ikke løsningen

SKAT Skatteminister Karsten Lauritzen slår i dette indlæg, bragt 20. november i Nordjyske Stiftstidende, fast, at der ikke findes lette løsninger på de udfordringer, SKAT står over for. Det bliver en lang rejse, hvor der er brug for ro og fortsat bred politisk opbakning til arbejdet.

Luk

Anbefal siden

Indtast modtagerens e-mailadresse og dit navn, samt en besked om hvorfor du synes, modtageren skal gøres opmærksom på denne side.

Luk

Siden er sendt!

Du har nu sendt siden:
Hurtige snuptag ikke løsningen

I mandagens debatspalter ("På kanten") sendte Laust Grove Vejlstrup en bredside afsted mod SKAT på grund af de mange problemer, som har omkredset styrelsen de seneste år. Indlægget bærer overskriften "Det er tid til hovedrengøring" og er samtidig en kritik af mig og tidligere skatteministre.

Jeg er helt enig i, at SKAT står over for en række store udfordringer.

Det må stå klart for alle, at SKAT står i en meget alvorlig situation, og det har jeg også sagt åbent og ærligt.

Jeg tror, at alle danskere – det gælder også mig selv – er blevet overraskede over omfanget af de problemer, som SKAT er stødt ind i ad flere omgange de senere år. Derfor er jeg enig i vigtigheden af befolkningen genvinder tilliden til SKAT. Men det er ikke en nem opgave. Hvis der fandtes en hurtig og nem snuptagsløsning, havde en af mine forgængere helt sikkert iværksat den for længe siden.

Når udfordringerne er omfattende, er løsningerne det også.

Derfor er jeg også glad for, at der har været bred politisk opbakning til den omfattende handleplan, som jeg lancerede i september og som har til formål at anvise retningen for et stærkere og mere effektivt skattevæsen. Den brede politiske opbakning viser, at et (næsten) samlet folketing nu tager ansvar for at rette op på SKAT.

Handleplanen tager fat på de hovedudfordringer, som jeg mener, SKAT står over for.

For det første står SKAT med en mangel på de rigtige ressourcer og de rette kompetence, bl.a. fordi der siden midten af 00'erne har skullet gennemføres markante besparelser.

For det andet har styringen af SKAT i en årrække ikke været tilstrækkelig.

For det tredje har SKAT et stort efterslæb på it-området.

Og sidst men ikke mindst har SKAT kæmpet – og fortsat kæmper – med nogle store skandalesager, som har svækket tilliden til SKAT.

Med regeringens handleplan "SKAT ud af krisen" anviser vi de spor, som fremtidens skattevæsen skal bevæge sig ind på.

Det bliver en lang og hård rejse, som både Skatteministeriet og SKAT skal ud på.

Jeg siger helt åbent: Problemerne i SKAT er omfattende, og de forsvinder ikke over natten. Derfor er det også naivt at tro, at alt bliver fryd og gammen i SKAT, hvis blot der headhuntes en ny chef til SKAT fra erhvervslivet, som Laust Grove Vejlstrup foreslår i sit indlæg.

Tværtimod er der nu brug for ro omkring SKAT. Der er brug for, at alle medarbejdere i SKAT og Skatteministeriet med afsæt i regeringens handleplan løfter i flok samtidig med, at der fra politisk hold gives opbakning til, at SKAT kommer ud af krisen. Vi tilfører nu 400 nye medarbejdere til at løse nogle af de problemfyldte områder som udbytteskat og inddrivelse, og vi tager de første skridt til et meget stort løft af hele it-området i SKAT. Derudover har vi sat gang i en grundig gennemgang af alle SKATs afdelinger.

Skattevæsenet er grundstenen i vores velfærdssamfund, og derfor er det afgørende vigtigt, at befolkningen har tillid til SKAT. Det tager tid. Og vi må også være realistiske og sige, at der formentlig vil komme nye bump på vejen, før SKAT er helt ude af krisen. Men der er ikke noget alternativ - og ingen snuptagsløsninger.

Debatindlæg bragt i Nordjyske Stiftstidende 20. november 2015.