Gyldig fra

Skatteministeriet stævner leverandørerne bag EFI

It-systemet Ét Fælles Inddrivelsessystem (EFI) slog fejl og blev lukket ned i september 2015. Skatteministeriet går nu rettens vej for at få fastslået, at leverandørerne har et ansvar for de store økonomiske tab. Leverandørerne stævnes derfor for knap 700 mio. kr.

Illustrationsfoto

Der skal placeres et ansvar for, at det langvarige og dyre udviklingsforløb af det digitale inddrivelsessystem EFI slog fejl. Derfor stævner Skatteministeriet nu leverandørerne af it-systemet, KMD og CapGemini.

Siden den automatiske inddrivelse via EFI blev lukket ned i september 2015, har Kammeradvokaten foretaget en juridisk vurdering af forløbet med leverandørerne. Den vurdering fører nu til, at sagen skal prøves ved domstolene.

I den løbende udvikling af et komplekst it-system gennem næsten 10 år har der været situationer, hvor SKAT kunne have ageret mere hensigtsmæssigt.

Omvendt er det vurderingen, at en it-leverandør, der ikke leverer den aftalte vare, må tage sin del af ansvaret, fordi den fejlslagne it-løsning har medført store økonomiske tab for staten – og dermed skatteyderne. Bl.a. har leverandørerne ikke fulgt de aftalte metoder omkring opbygningen af EFI, ligesom der i systemet var en række funktionelle fejl. Skatteministeriet har i løbet af foråret forsøgt at indgå et forlig med leverandørerne. Det er dog ikke lykkedes at opnå en tilfredsstillende aftale, og derfor stævnes KMD og CapGemini nu for knap 700 mio. kr.

Skatteminister Karsten Lauritzen håber, at der nu kan placeres et leverandøransvar for EFI-sammenbruddet. Samtidig håber han ikke, at den konkrete retslige tvist står i vejen for samarbejdet mellem staten og KMD på andre områder.

”Jeg ville mildt sagt helst have været de massive problemer med inddrivelsen af borgernes gæld foruden. Det har på mange måder kostet dyrt. Vi står med et it-system, der aldrig kom til at fungere og en leverandør, der ikke har leveret som lovet. Det ser jeg frem til, at retten kan placere et ansvar for. Men vi har et godt og konstruktivt samarbejde med KMD på andre områder, og det skal vi også have fremover”, siger Karsten Lauritzen og tilføjer:

”Vi har lært af den forfejlede it-udvikling med EFI, og det håber jeg så sandelig også, at leverandørerne har. Nu bygger vi inddrivelsen op fra bunden – med it, der virker. Vi må ikke gentage fortidens fejl”.