Gå til indhold

Ikke grundlag for tjenstlige forhør i udbyttesagen - minister har indkaldt Folketingets partier til drøftelser

Kammeradvokaten konkluderer, at der ikke er grundlag for at indlede tjenstlige forhør mod tre chefer, som SKAT sidste år hjemsendte. Skatteminister Karsten Lauritzen har i dag orienteret Folketingets partier om, at SKAT derfor ikke gennemfører forhørene. Ministeren drøfter nu sagen med partierne.

I september sidste år hjemsendte SKATs daværende direktør Jesper Rønnow Simonsen fire ledende medarbejdere som følge af udbyttesagen.

Det var hele ledelsesstrengen i det område, som stod for udbytterefusionen, samt en underdirektør for kundeservice. Den ene underdirektør – med det direkte ledelsesansvar for refusion af udbytteskat – stoppede i SKAT kort efter hjemsendelsen.

SKAT har siden i samarbejde med Kammeradvokaten undersøgt grundlaget for at gennemføre tjenstlige forhør af de tre øvrige, som alle er tjenestemænd. Det arbejde er nu endeligt afsluttet, og Kammeradvokaten konkluderer, at der ikke er juridisk grundlag for sådanne forhør.  

SKAT har på den baggrund oplyst skatteminister Karsten Lauritzen om, at man ikke gennemfører tjenstlige forhør mod de tre chefer. Den allerede fratrådte underdirektør er ikke blevet undersøgt.

”Det her er en dybt alvorlig sag, og jeg kan godt forstå, hvis danskerne rundt om middagsbordet undrer sig, når der i en sag som denne ikke er grundlag for at placere et klart juridisk ansvar. Men når Kammeradvokaten ikke finder, at der er juridisk grundlag for tjenstlige forhør, må jeg tage SKATs beslutning til efterretning”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Undersøgelsen fra Kammeradvokaten viser, at der er sket fejl undervejs i de fire år, hvor den formodede svindel er foregået.

Samtidig står det nu klart, at udbytteområdet i svindelperioden var præget af generel uklarhed på tværs af SKAT omkring, hvem der havde ansvaret for hvad.

Derudover fremgår det af undersøgelsen, at udbytteområdet i SKAT i perioden var præget af mangel på ressourcer. Netop det var baggrunden for, at det i regeringens handleplan SKAT ud af krisen sidste år blev besluttet at mangedoble antallet af medarbejdere på området.

I sidste uge præsenterede skatteministeren investeringsplanen Et nyt skattevæsen, som blandt andet markerer et farvel til SKAT, som vi kender det i dag. En plan, hvor et af hovedformålene er at sikre en langt mere klar ledelse og ansvarsfordeling i fremtidens skatteforvaltning.

”Den her forfærdelige sag understreger, at der har været al for uklar ledelse og svævende ansvar i SKAT. Det, som er foregået, er dybt kritisabelt, og jeg mener, at det er komplet uforståeligt, at ingen i SKAT tilsyneladende har haft overblik over det her område. Derfor er det helt afgørende, at vi i det nye skattevæsen får gjort det krystalklart, hvem der har ansvaret for alle områder. Vi skal ikke igen stå i en situation, hvor kriminelle stikker af med milliarder, mens det juridiske ansvar efterfølgende blafrer i vinden”, siger Karsten Lauritzen.

SKAT har sent torsdag eftermiddag orienteret de pågældende chefer om Kammeradvokatens indstilling, og at de tjenstlige forhør ikke gennemføres. SKAT er i dialog med de pågældende om den videre håndtering.

Samtidig har skatteministeren orienteret Folketingets partier. De drøfter nu det videre forløb i udbyttesagen.