Gyldig fra

Danmark har nu aftale om udveksling af skatteoplysninger med alle tidligere skattely

Den 45. og sidste aftale om udveksling af skatteoplysninger er nu på plads. Danmark har dermed aftaler med alle lande, der er blevet karakteriseret som potentielle skattely.

Karsten Lauritzen

Der bliver færre steder at gemme sin formue i skattely.

Regeringen har netop forhandlet sig frem til en såkaldt TIEA-aftale med De Forenede Arabiske Emirater om udveksling af skatteoplysninger. Det betyder, at Danmark nu har en aftale om udveksling af information i forbindelse med skattesager med samtlige 45 lande og jurisdiktioner, som potentielt kan benyttes som skattely.

”Aftalen med De Forenede Arabiske Emirater er den sidste i rækken, og dermed når vi et mål, som skiftende regeringer har forfulgt siden 2008. Nu har SKAT de bedste forudsætninger for at sætte ind over for personer og selskaber, der forsøger at skjule skattepligtige formuer eller indkomst i skattely”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Skiftende regeringer har siden VK-regeringen i 2008 forhandlet med lande og jurisdiktioner, som har vigtige finansielle centre, og som derfor har kunnet bruges som skattely, om indgåelse af de såkaldte TIEA-aftaler.

Aftalerne betyder, at myndighederne kan indhente oplysninger, hvis der er mistanke om, at personer eller virksomheder overfører skattepligtige beløb til konti i udlandet.

TIEA-aftalerne er eksempelvis brugt i SKATs projekter, som afdækker ulovlige pengeoverførsler til udlandet.

Aftalen med De Forenede Arabiske Emirater blev underskrevet onsdag den 4. november af skatteminister Karsten Lauritzen og finansminister i De Forenede Arabiske Emirater, H.E. Obaid Humaid Al Tayer, under hans besøg i København.

Folketingets Skatteudvalg bliver i overensstemmelse med almindelig praksis orienteret om aftalen, som træder i kraft, når den er ratificeret i De Forenede Arabiske Emirater.

”Der har i de seneste år været en tendens til at tro, at Danmark kan bekæmpe skattely alene ved hjælp af stramninger herhjemme. Det er i mine øjne en forkert tilgang, som risikerer at gøre mere skade end gavn. Vi kan realistisk set ikke udrydde skattespekulation, men vi kan bekæmpe skattely gennem stærkt samarbejde på tværs af landegrænser”, siger skatteministeren.