Gyldig fra

Status tre år efter Panama Papers: Op mod 315 mio. kr. på vej til den danske statskasse

Det er tre år siden, de såkaldte Panama Papers afslørede omfattende skatteunddragelse i en række skattelylande. En ny status viser, at Skattestyrelsens arbejde med dokumenterne potentielt kan give mere end 300 millioner kroner til den danske statskasse. Købet har været en god forretning, mener skatteminister Karsten Lauritzen.

Skatteministeriets bygning

For præcis tre år siden afslørede de såkaldte Panama Papers omfattende skatteunddragelse via skattely i Panama. Det fik et bredt flertal i Folketinget til at give grønt lys til at købe dokumenter fra de lækkede Panama Paper, som potentielt kunne lede til afsløring af personer og virksomheder, der skjulte skattepligtige beløb for de danske myndigheder.

Skattestyrelsen har netop oversendt en status for arbejdet med papirerne til Skatteministeriet. Og det er positiv læsning. Papirerne kostede i sin tid 6,4 millioner kroner at få adgang til, men står lige nu potentielt til at skaffe op mod 315 millioner kroner til den danske statskasse i kraft af 155 reguleringer af skattepligtige beløb for 740 millioner kroner.

”Selvom det i sin tid var en vanskelig afvejning, om man skulle købe papirerne, har det vist sig, at der virkelig var noget at komme efter. Og så har Skattestyrelsen prioriteret arbejdet benhårdt. Det ser vi nu resultaterne af”, siger skatteminister Karsten Lauritzen. 

Skatteministeren hæfter sig ved, at den potentielle skattebetaling på nuværende tidspunktet er på et trecifrede millionbeløb. Samtidig har arbejdet givet Skattestyrelsen et netværk og en indsigt i arbejdet med international skattesvindel, som fremadrettet giver nye muligheder i indsatsen mod skattely. Således vurderer Skattestyrelsen i sin status, at man i dag står i en forbedret situation i forhold til at håndtere fremtidige skattelylækager end tidligere. Det er skatteminister Karsten Lauritzen tilfreds med:

”Det er desværre ikke sidste gang, nogle forsøger at snøre den danske statskasse. Her er det afgørende, at vi har et solidt netværk i udlandet og eksperter i skatteforvaltningen med indsigt i de mange forskellige konstruktioner. Vi har med andre ord udviklet langt stærkere våben mod skattesnyderne”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.  

Resultater fra Panama papirerne

Med bred politisk opbakning købte det daværende SKAT i september 2016 et stort datamateriale fra de lækkede Panama Papers fra en anonym sælger for 6,4 millioner kroner.

Skattestyrelsen har på nuværende tidspunkt udsendt 155 breve med afgørelser, der samlet beløber sig til reguleringer for ca. 740 mio. kr. Af de 155 afgørelser vedrører 92 af afgørelserne 78 personer, og 63 af afgørelserne vedrører 60 selskaber. Reguleringerne svarer indtil videre til et provenu (potentiel skattebetaling) på 315 mio. kr.