Gyldig fra

Skærpet kontrol virker: Toldere finder markant flere ulovlige våben

Der har været en voldsom stigning i antallet af ulovlige våben, der bliver beslaglagt i tolden. Toldstyrelsen har skærpet kontrollen, og det har været nødvendigt, vurderer skatteministeren.

Illustrationsfoto

Hver eneste dag finder toldere ulovlige våben i pakker og post på vej til Danmark. På tre år er antallet af våben, som Toldstyrelsen beslaglægger, steget fra ca. 1.400 i 2015 til godt 12.000 i 2018, hvilket er mere end en syvdobling. Tendensen fortsætter i 2019, hvor Toldstyrelsen i årets første ni måneder har beslaglagt godt 9.400 ulovlige våben.

- De senere år har toldere ved grænsen og i lufthavnen registreret en konstant stigning af ulovlige våben. Det vidner om et stort problem, som vi skal slå hårdt ned over for. I år har der i snit været over 35 våbenbeslag om dagen, hvilket er rigtig mange, siger skatteminister Morten Bødskov.

Stigningen i antal beslaglæggelser er resultatet af, at Toldstyrelsen har skærpet kontrollen og bl.a. har øget antallet af kontroltoldere og fået nye, mere moderne pakkescannere.

Våbnene tæller alt fra kastestjerner, knojern til forskellige knive herunder springknive samt ulovlige peberspray. Også genstande som umiddelbart ikke ligner våben såsom kreditkort, der kan foldes ud som knive eller strømpistoler kamufleret som lommelygter, læbestift eller lignende, bliver opdaget og tilbageholdt. 

Skatteministeren: Vi skal stoppe unge, der køber populære knive

I tolden ser man ikke mindst såkaldte halsknive, der er kendt fra computerspil som Counter-Strike. Knivene, der er efterligninger af våben fra spillene, bliver ofte købt af børn og unge via udenlandske hjemmesider, hvor de ikke nødvendigvis er klar over, at knivene er ulovlige i Danmark. Men det er ingen undskyldning, siger skatteministeren.

- Vi kan se, at der er brug for den skærpede kontrol, og vi kan se, at kontrollen virker. Der er ikke noget uskyldigt ved knive, der kan bruges i nattelivet, blot fordi de bliver købt på nettet som såkaldt spiltrofæer, siger Morten Bødskov.

Når pakker med ulovlige våben bliver taget af Toldstyrelsen, bliver sagen overdraget til politiet, som kontakter modtageren af pakken med en sigtelse for brud på våbenlovgivningen. Skatteministeren opfordrer derfor forældre til at være opmærksomme på, hvad deres børn køber på nettet.

- Det kan have mærkbare konsekvenser for børnenes fremtid, eller den der køber kniven for børnene, hvis købet ender i en knivsag. Toldstyrelsen har fokus på i tide at få advaret dem, der handler i god tro, og samtidig få stoppet dem, der i ond tro forsøger at smugle våben ind over grænsen, siger skatteminister Morten Bødskov.