Gyldig fra

Politiet i Dubai har anholdt formodet gerningsmand i udbyttesagen

Politiet i Dubai har anholdt én af de formodede gerningsmænd i udbyttesagen, Sanjay Shah, med henblik på senere at udlevere ham til retsforfølgning i Danmark. Anholdelsen følger i kølvandet på et tæt samarbejde med de emiratiske myndigheder. Siden regeringen i marts underskrev en udleveringsaftale med de Forenede Arabiske Emirater, har det været forhåbningen, at aftalen kunne danne grundlag for, at formodede gerningsmænd til forbrydelser med tilknytning til Danmark bliver udleveret og kan retsforfølges her.

Penge Kroner3

Anholdelsen af Sanjay Shah er et første skridt i processen mod at få retsforfulgt én af bagmændene i udbyttesagen.

Justitsminister Mattias Tesfaye siger:

“Jeg er en meget glad justitsminister. Anholdelsen i Dubai understreger, hvorfor det var så vigtigt, at regeringen lykkedes med at lave en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater for nyligt. Den danske statskasse er blevet snydt for et svimlende beløb, og det skal selvfølgelig ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten og dermed undgå at blive stillet til ansvar i en dansk retssal.

Nu afventer jeg den retlige proces i de Forenede Arabiske Emirater, og krydser fingre for, at det ender med, at vi kan få Sanjay Shah på et fly til Danmark, så han kan blive retsforfulgt her i landet.”

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger:

”Anholdelsen af Sanjay Shah er på alle måder en glædelig nyhed. Der ligger en solid dansk diplomatisk indsats bag, ikke mindst fra vores ambassade i Abu Dhabi og generalkonsulatet i Dubai. Der har været et tæt og konstruktivt samarbejde mellem de danske og emiratiske myndigheder om sagen siden 2015, som jeg gerne vil takke De Forenede Arabiske Emirater for. Vi fortsætter den tætte dialog med myndighederne i håb om, at Sanjay Shah inden længe bliver udleveret til retsforfølgelse i Danmark.

Skatteminister Jeppe Bruus siger:

”Forhåbentlig kan vi nu komme et afgørende skridt videre i at få stillet de formodede bagmænd til ansvar i udbyttesagen. Denne anholdelse sender et meget stærkt signal om, at de danske myndigheder forfølger økonomisk svindel, uanset hvor i verden man befinder sig.”

Baggrund
Den 17. marts underskrev regeringen en udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater. Aftalen har til formål at hjælpe konkrete straffesager på vej.

Andre EU-lande har indgået lignende aftaler med de Forenede Arabiske Emirater. Nederlandene og Belgien indgik for eksempel aftaler om udlevering med Emiraterne i 2021.

Læs mere om aftaleteksten om udlevering mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater her.