Gyldig fra

Arbejdet med Panama Papers afslører skattepligtige beløb for næsten 1 milliard

Skattestyrelsens seneste opgørelse viser, at der i de såkaldte Panama Papers gemte sig skattepligtige beløb for næsten 1 mia. kr. Skatteminister Morten Bødskov varsler styrket indsats mod skattely.

Skatteministeriets bygning

I 2016 gav et bredt flertal i Folketinget tilladelse til, at Skatteministeriet kunne købe dokumenter fra Panama Papers lækagen for 6,4 mio. kr. Siden da har Skattestyrelsen gennemgået flere tusinde dokumenter og mails.

Arbejdet har givet konkret viden om personer og selskaber, der har placeret formuer i skattely. Den seneste opgørelse viser, at der nu er afsløret skattepligtige beløb for 939 mio. kr. Dermed nærmer beløbet sig 1 milliard kroner.

Der er tale om penge, der burde have været angivet til de danske skattemyndigheder med henblik på beskatning. Afsløringerne har betydet, at Skattestyrelsen har udsendt skatteregninger for i alt 411 mio. kr. til 104 personer og 78 selskaber.

”Da Panama Papers først kom frem i lyset, fik hele verden et konkret billede af, hvor stort et problem skattely og international skatteunddragelse er for det internationale samfund. Skattestyrelsens arbejde med de flere tusinde dokumenter viser desværre tydeligt, at det også er et problem i Danmark. Og det problem vil regeringen gøre noget ved”, siger skatteminister Morten Bødskov, som varsler en markant styrkelse af Skattestyrelsens indsats mod skattely og international skatteunddragelse.

Illustration med teksten: Arbejdet med Panama Papers afslører 1 mia. kr. gemt i skattely

Informationerne fra Panama Papers er kommet frem via en lækage. Skattestyrelsen modtager imidlertid fortrinsvis informationer om brug af skattely på andre måder – eksempelvis via anmodninger til banker om at udlevere oplysninger om pengeoverførelser til og fra udlandet, såkaldt Money-Transfer oplysninger. Siden 2009 har denne indsats resulteret i skatteregninger til personer og virksomheder for 2,1 mia. kr.

Læs mere om Money-Transfer indsatsen her.

I de seneste år er der desuden indgået aftaler på internationalt niveau om automatisk udveksling af oplysninger mellem skattemyndigheder. Alt i alt betyder det, at Skattestyrelsen i dag modtager langt flere oplysninger end tidligere, som potentielt kan afsløre misbrug af skattely. Alene i 2019 modtog Skattestyrelsen mere end 600.000 oplysninger fra andre lande, hvilket er en femdobling i forhold til for bare to år siden.

Skatteminister Morten Bødskov mener, at det er afgørende, at Skattestyrelsen har ressourcer nok til at løfte opgaven med at afsløre skattely

”Tallene fra Skattestyrelsen viser, at der er noget at komme efter. Den gode nyhed er, at informationerne efterhånden strømmer ind. Men det nytter ikke noget, hvis der ikke er ressourcer nok til at behandle dem. Derfor ønsker regeringen at styrke indsatsen mod skattely markant”, siger skatteministeren, som senere i dag vil præsentere et samlet udspil til styrket skattekontrol, der blandt andet vil indeholde en markant styrkelse af indsatsen mod skattely.

Pressekontakt

Er du journalist, og har du spørgsmål til Skatteministeriet? Så kontakt Skatteministeriets pressefunktion:

Tlf. 72 22 23 24
E-mail: presse@skm.dk