Gå til indhold

Regeringen fremsætter nyt spilforslag

Det skal ikke længere være muligt at snyde med udlodninger til velgørende formål, og indsatsen mod ludomani skal styrkes. Det er et bredt flertal i Folketinget blevet enige om. Derfor fremsætter skatteministeren i dag et lovforslag om ændring af spillelovgivningen.

Skatteministeren har i dag fremsat et forslag til en ændring af spillelovgivningen. Forslaget skal blandt andet sikre en styrket indsats til bekæmpelse af ludomani og sørge for, at udlodninger rent faktisk går til de velgørende formål, de er tiltænkt.

Der er tidligere konstateret snyd i forhold til, hvordan spillehaller med spilleautomater har snydt med udlodninger til velgørende formål, og hvordan fiktive velgørende foreninger alene er blevet oprettet for at få del i udlodningerne. Samtidig er der set eksempler på foreninger, der er blevet presset til at indgå aftaler med lokale spillehaller om de ulovlige modydelser. SKAT har også gennemført en række kontroller af spillehaller, hvor der er konstateret fejl i cirka halvdelen af de kontrollerede spillehaller

Forslaget, der møder bred opbakning i Folketinget, afskaffer det nuværende nedslag i afgiften ved udlodninger til velgørende formål pr. 1. januar 2016. I 2016 og 2017 laves der en midlertidig ordning, hvor de foreninger, der tidligere har modtaget udlodninger, kan søge om et tilskud. I efteråret 2016 evalueres den midlertidige ordning, og den fremtidige model for fordeling af midlerne drøftes mellem parterne.

”Som jeg har sagt flere gange før, så er spillehaller, som bevidst snyder fællesskabet, med til at ødelægge det for de mange. Med forslaget sikrer vi, at de reelle velgørende foreninger får alle pengene”, siger skatteminister Benny Engelbrecht.

En vigtig del af forslaget handler samtidig om at styrke indsatsen mod ludomani. Med forslaget bliver det derfor et lovkrav, at spillehaller med gevinstgivende automater skal holde lukket om natten mellem 24 og 07. I dag er det muligt for spillehaller at holde åbent hele døgnet. Det øger risikoen for, at folk udvikler ludomani og for, at situationen forværres for dem, der allerede er ludomaner. En begrænsning af åbningstiden vil derfor have en positiv effekt i forhold til bekæmpelse af ludomani. Samtidig vil det bidrage til at begrænse omfanget af sort arbejde i spillehallerne. Ændringen træder i kraft 1. januar 2016.

Der afsættes samtidig 34,5 mio. kr. årligt på finansloven i 2015 og 2016 til indsatsen for bekæmpelse af ludomani. Pengene går til forebyggelse og behandling samt forskning i behandlingsmetoder og ludomaniundersøgelser. Indsatsen for bekæmpelse af ludomani evalueres i 2016 på baggrund af resultaterne fra undersøgelserne og forskningsprojektet.

”Ludomani er en alvorlig lidelse. Jeg ser frem til, at lovforslaget om spil vil supplere den eksisterende indsats mod ludomani med konkrete tiltag som natlukning af spillehaller. Udover at afskære ludomaner fra at kunne stå foran automaterne i dagevis, uden at afbryde deres spil, er det mit håb, at natlukningen også bidrager til at mindske sort arbejde. Vi ved, at det især er medarbejdere, der arbejder om natten i spillehallerne, som arbejder sort”, siger Benny Engelbrecht.

Samtidig med ændringerne i lov om spil, bliver bekendtgørelsen om gevinstgivende spilleautomater justeret, og minimumsbeløbet for indsatser og grænsen for gevinster hæves. Begge blev senest justeret i 1987. Fra 1. juli 2015 bliver minimumsindsatsen ved spil i automater hævet fra 0,50 kr. til 1 kr. Gevinstgrænsen hæves tilsvarende fra 300 til 600 kr. Justeringen skal fastholde et attraktivt lovligt marked, samt gøre det mere rentabelt at investere i nye og mere moderne spilleautomater.