Gyldig fra

Lavere bo- og gaveafgift gavner tusindvis af familieejede virksomheder

De familieejede virksomheder i Danmark står for 70 pct. af dansk eksport og beskæftiger 6 ud 10 privatansatte herhjemme. I dag førstebehandler Folketinget regeringens forslag om at sænke bo- og gaveafgiften markant over de kommende år, og det gavner tusindvis af familieejede virksomheder i Danmark.

Illustrationsfoto

Som en del af finansloven for 2016 blev det besluttet at sænke bo- og gaveafgiften fra 15 til 5 pct. frem mod 2020. Forslaget førstebehandles i dag i Folketinget.

Nedsættelsen giver en markant lempelse til Danmarks familieejede virksomheder. Samlet set står disse virksomheder for mere end 70 pct. af den danske eksport til udlandet og beskæftiger 6 ud af 10 privatansatte herhjemme, viser Aktuelle skattetal fra Skatteministeriet.

Konkret gør afgiftslempelsen det billigere at overdrage den familieejede virksomhed til næste generation. Det skønnes, at omkring 23.000 af disse virksomheder – som rummer omkring 300.000 arbejdspladser – de kommende år står over for et generationsskifte.

”De familieejede virksomheder er rygraden i dansk erhvervsliv. De skaber vækst og danske arbejdspladser. Det er derfor en klar prioritet for regeringen at give et markant rygstød til de danske virksomheder, som står over for et generationsskifte. Dermed sikrer vi, at gode danske arbejdspladser kan blive på danske hænder. Derfor er det meget glædeligt, at vi nu snart kan få gjort forslaget til virkelighed”, siger skatteminister Karsten Lauritzen.

Der er mellem 40.000 og 60.000 familieejede virksomheder i Danmark, som spænder bredt fra små håndværks- og produktionsvirksomheder til store globale koncerner som LEGO og Danfoss.

Når flere penge bliver i virksomheden, bidrager det til at øge virksomhedernes muligheder for at købe nye maskiner, styrke indsatsen inden for forskning og udvikling og i det hele taget øge produktiviteten og grundlaget for højere lønninger og flere ansatte. Ønsker ejeren derimod at tage penge ud af virksomheden, vil der fortsat ske beskatning på almindelige vilkår.

I regeringsgrundlaget har regeringen bebudet, at ambitionen er helt at afskaffe bo- og gaveafgiften frem mod 2025.

”Vi har nu taget et stort skridt i den rigtige retning, men regeringen ønsker at gå endnu længere. I et land som for eksempel Sverige får en familieejet virksomhed ikke en afgiftsopkrævning ind ad døren, når næste generation tager over. Sådan burde det også være i Danmark. Derfor vil vi kæmpe for, at der ikke er bo- og gaveafgift eller overdragelsesafgift i forbindelse med generationsskifter i familieejede virksomheder”, siger Karsten Lauritzen.