Gå til indhold

Global bund under selskabsskatten: Afslutning af forhandlinger om udestående dele af OECD-aftalen om beskatning af den digitale økonomi

En erklæring fra 138 lande markerer afslutningen på forhandlingerne om OECD-aftalen. Aftalen skal modvirke skatteundgåelse og aggressiv skatteplanlægning og sikre øget og fair beskatning af store multinationale koncerner, herunder tech-giganterne.

Danmark tilsluttede sig OECD-aftalen om beskatning af den digitale økonomi i oktober 2021. Aftalen blev forhandlet i OECD’s Inclusive Forum on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS IF). Siden da har der været forhandlinger i OECD om gennemførsel af aftalens to spor: Spor 1 omhandler bl.a. omfordeling af beskatningsret til de største og mest profitable multinationale koncerner. Spor 2 omhandler bl.a. en global standard for en effektiv minimumsbeskatning af store selskaber på 15 pct.

I december 2022 blev EU’s Ministerråd enige om et direktiv, som implementerer minimumsbeskatningen i EU. Og nu har 138 lande i BEPS IF, som har tilsluttet sig OECD-aftalen, offentliggjort en erklæring, der fastlægger den tekniske ramme for de resterende elementer i OECD-aftalen.  

”OECD-aftalen har høj prioritet for regeringen. Aftalen er et historisk gennembrud, og fra dansk side har vi arbejdet hårdt for, at der blev landet en aftale med bred tilslutning og et højt ambitionsniveau. Derfor er jeg glad for, at arbejdet med aftalens implementering nærmer sig målstregen. Og at der allerede fra næste år kommer en global bund under selskabsskatten, som fra dansk side må anses for at udgøre et centralt element i OECD-aftalen.” siger skatteminister Jeppe Bruus.

Som det fremgår af erklæringen af 11. juli 2023, har BEPS IF leveret en samlet pakke med følgende elementer, der adresserer de udestående elementer i OECD-aftalens to spor:

  1. En tekst til en multilateral konvention, der skal gennemføre en omfordeling af beskatningsretten til de største og mest profitable globale koncerner (med en omsætningsgrænse på over 20 mia. EUR). Det vil betyde, at disse store koncerner, bl.a. tech-giganterne, fremover skal betale en større del af deres skat der, hvor de har deres markeder (Beløb A),
  2. en ramme for det videre arbejde med en international standard for fastsættelsen af koncerninterne priser og vilkår ved visse distributions- og marketingsydelser (Beløb B), og
  3. en tekst til et multilateralt instrument, der kan implementere en regel om en subsidiær beskatningsret, der skal give udviklingslande mulighed for at kildebeskatte visse betalinger, der beskattes under et vist niveau i hjemlandet (STT-reglen.)

Skatteministeren fremsætter lovforslag om den danske implementering af EU-direktivet om minimumsskat til efteråret 2023. Loven skal træde i kraft 1. januar 2024. Konventionen om omfordeling af beskatningsret (beløb A) ventes at blive åbnet for underskrift i løbet af efteråret 2023 med henblik på implementering i 2025. Der vil i BEPS IF blive arbejdet for, at Beløb B kan indarbejdes i OECD’s tranfer pricing guidelines fra 1. januar 2024. Endeligt ventes det multilaterale instrument til implementering af STT-reglen at blive åbnet for underskift i oktober 2023.

Pressekontakt:
Skatteministeriets pressefunktion:
Tlf. 72 22 23 24
E-mail: presse@skm.dk