Gyldig fra

Efter afgiftslempelser: Danskerne køber mere trafiksikre biler

En ny analyse fra Skatteministeriet viser, at regeringens lempelser af registreringsafgiften har medvirket til at give danskerne mere bil for pengene. Bilkøberne har således brugt en del af den lavere afgift til at bevæge sig højere op i bilsegmenterne.

Illustrationsfoto

Siden 2015 er registreringsafgiften blevet lempet betydeligt. En ny analyse fra Skatteministeriet viser, at lempelserne har medvirket til at ændre danskernes bilforbrug og give danskerne mere bil for pengene.

Det glæder skatteminister Karsten Lauritzen:

”Et af regeringens klare mål med at sænke bilafgifterne har været at gøre det billigere for danskerne at købe en god og mere trafiksikker familiebil. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at det ser ud til, at afgiftsnedsættelserne har givet danskerne mere bil for pengene. Når staten tager en lidt mindre bid, er der en lidt større bid til de danske bilkøbere”, siger Karsten Lauritzen.

De nye tal viser konkret, at den gennemsnitlige registreringsafgift i perioden 2015-18 er blevet markant lavere. Eksempelvis er varianter er en af de mest populære bilmodeller blandt danskerne, Citroen Grand C4 Picasso, faldet ca. 44.000 kr. i registreringsafgift.

Bilkøberne har brugt en del af den lavere afgift til at bevæge sig højere op i bilsegmenterne.

I perioden umiddelbart efter den seneste afgiftslempelse i september 2017 udgjorde biler i segmenterne stor (herunder premium), SUV og MPV ca. 45 pct. af samtlige bilkøb i Danmark, hvilket er en stigning på knap 20 pct.-point sammenlignet med perioden før den første afgiftslempelse aftalt på Finansloven for 2016.

Eksempelvis udgjorde biler i bilsegmentet SUV næsten 25 pct. af samtlige bilkøb i Danmark umiddelbart efter den seneste afgiftslempelse i 2017. Det er en stigning på ca. 17 pct.-point sammenlignet med perioden før den første afgiftslempelse aftalt på Finansloven for 2016.

Mens der er sket en vækst i købet i de højere bilsegmenter, køber danskerne færre af de små og mellemstore biler. Andelen af solgte biler i segmenterne mikro, lille og mellem er således faldet i den betragtede periode.

Læs hele analysen af lavere registreringsafgift og danskernes bilkøb her.